Lentäminen ja ainutlaatuinen maapallomme

maaliskuuta 15, 2018

Aamukahvilla Henriikka kirjoitti postauksen lentämisestä ja sen vaikutuksesta ympäristöön. Ajattelin itsekin kirjoittaa aiheesta muutaman rivin, vaikka aiemminkin olen sitä sivunnut.

Musta hyvä lähtökohta asiaan on tämä:

Meillä on vain tämä yksi planeetta. Jos me se tuhotaan, ei ole planeetta B:tä. Jos me tuhotaan tämä yhteinen avaruudessa lentävä kivenmurikkamme, jonka pinnalla vallitsee herkkä ekosysteemi, me ei koskaan tulla saamaan sitä virhettä tekemättömäksi. Meillä on yksi mahdollisuus.

Meidän täytyy suojella tätä planeetta juuri nyt. Ei kolmenkymmenen vuoden päästä, ei sadan vuoden päästä. Meidän täytyy kaikkien tarkastella sen ilmakehää just nyt ja tehdä hyviä valintoja, että ilmakehä toimii jatkossakin, emmekä valinnoillamme muuta sen tasapainoa.

Vaikka miten kutkuttavalta tuntuisi ajatus hedonistisesta ja villistä elämästä etelän matkoineen ja ympäristöstä piittaamattomine elämänasenteineen, se ei vain ole oikein. Ei, jos asuu tällä planeetalla nimeltä Maa. Sen suojelu on ihan jokaisen täällä elelevän tehtävä.  Jokainen, joka tälle planeetalle syntyy, ja sen resursseja käyttää, on myös tehtävänä pitää siitä huolta. Elämällä pienesti, nauttimalla simppeleistä jutuista. Eikä ne simppelit jutut ole ollenkaan tylsiä! 😊 On suuri rikkaus, jos osaa löytää onnen ihan pienistä arjen hetkistä. Mitä kaikkia mahtavia löytöretkiä voi löytääkään lähimatkaillen!

Tolkien sanoo ihanasti: "If more of us valued food and cheer and song above hoarded gold, it would be a merrier world" ja "It is not a bad thing to celebrate a simple life".

Ja myös alla olevassa kuvassa näkyvä quote on niin totta. Tällä planeetalla on tarpeeksi kaikkien tarpeille. Mutta ei kaikkien ahneudelle. On ehkä vähän julmasti sanottu, mutta musta olisi tavallaan reilua, jos olisi kaksi planeettaa. Toinen niille, joita sen suojelu ei kiinnosta, ja toinen niille, jotka haluavat omaansa suojella. Tällä jälkimmäisellä planeetalla ei ehkä lennetä niin usein kauas rantalomille ja uusiin kaupunkeihin, mutta se säilyy kauniin vihreänä paljon pidemmälle tulevillekin sukupolville. Jos ekologiset valinnat alkaisi tympimään, saisi toki aina vaihtaa tuolle nopeasti rapautuvalle ja elinkelvottomaksi muuttuvalle planeetalle niin halutessaan. En usko, että kovin moni näkisi sitä houkuttelevana vaihtoehtona.

Mutta meillä on vain tämä yksi planeetta, ja siksi on tärkeää, että me kaikki puhalletaan yhteen hiileen.
Lentäminen saastuttaa tosi paljon, ottaen huomioon, että suurin osa lennoista ei ole pakollisia, ja että se on hyvin yksittäinen saastuttaja. Toki pieni osa lennoista on oikeasti tärkeitä: jos viedään apua toiselle puolelle maailmaa, jos viedään ruokaa, tarvikkeita ja avustustyöntekijöitä. Tai jos hädänalaisten ihmisten täytyy päästä kotimaastaan nopeasti pois, silloin on hyvä, jos pääsee lentokoneella. Mutta iso osa lennoista on kuitenkin loma- ja työmatkoja. Reissuja rannoille, luontokohteisiin tai kaupunkeihin. Shoppailemaan, kuluttamaan, syömään ja näkemään uusia paikkoja.

Ajatella, että maassa pysyvä lihansyöjäkin rasittaa ympäristöä vähemmän kuin paljon lentävä kasvissyöjä. Tällä argumentilla en missään nimessä halua puolustella lihansyöntiä, kasvisruoan suosiminen on kuitenkin isoimpia ekotekoja, mitä yksilö voi tehdä. Yksityisautoilu tai esim. junalla kulkeminen ovat myöskin niin paljon ekompia valintoja, että vaikea edes verrata.

Mä itse olen päättänyt, etten lennä. On muitakin tapoja matkustaa, ja aion suosia lähimatkailua. Oma näkökulmaansa voi lähimatkailun lisäksi avartaa vaikka kirjan lukemalla, katsomalla dokumentteja tai hankkimalla ulkomaisia ystäviä. Se, että tutustuu pakolaiseen, avartaa maailmankatsomusta enemmän kuin se, että lojuu viikon altaan reunalla (toki moni nykyään matkailee tutustuen samalla kulttuuriin, mutta ovat nämä hotelli-rantalomatkin edelleen silti kovassa huudossa).  Ja juurikin se, että pitää silmät auki kanssaihmisille ihan arkielämässäkin. Musta on todella avartavaa puhua eri ikäpolvien ihmisten kanssa, kuunnella sivukorvalla aivan erilaisten ihmisten keskustelua, nähdä hätää kärsivä, nähdä lähimmäinen. Omaa maailmankatsomustaan voi avartaa todella tehokkaasti ihan vain vaikka vanhainkodissa vieraillen ja  erilaisten vanhusten kanssa jutellen. Tai menemällä jollekin leirille ihan yksin ja tutustumalla uusiin ihmisiin.

On helppoa selitellä matkustamista, ja toisaalta ihan ymmärrettävääkin. Onhan se totta vie vaikeaa katsoa itseään peilistä ja myöntää, että tekee väärin. On mullakin paljon ympäristöpaheita, joita mun on helppo itselleni selittää. Kuuma suihku ja sauna rentouttaa kiireisen vauvaarjen keskellä, ja mun on helppo keskittyä puolustelemaan sitä itselleni oikeaksi teoksi. Mun vain pitäisi katsoa itseäni napakasti silmiin ja myöntää, että ehkä voisin keksiä jonkin toisen tavan rentoutua ja ainakin harventaa pitkän kaavan kylpyhetkiä.

Ja loppuun vielä. Toki voi olla hyviä syitä matkustaa. Jollekin etelän lämpö voi olla ainoa keino päästä eroon jonkin sairauden tuottamista kivuista. Jollakin toisella ainoat sukulaiset saattavat asua ulkomailla. Toinen lähtee vapaaehtoistyöhön koko kesäksi pakolaisten pariin ja kertoo kokemuksistaan muillekin. Onhan niitä hyviäkin syitä.

Kuitenkin isoihin linjoihin saadaan muutoksia, kun massat alkaa valitsemaan eri tavalla. Ei ne koneet ilmaan nouse, jos ei ketään ole, jota huvittaisi astua kyytiin. Kun ihmiset alkaa valitsemaan lähikohteen kaukokohteen sijasta, lentojen tuottamien päästöjen määrä alkaa radikaalisti putoamaan.

Pahoittelut, jos tästä postauksesta tuli jonkun makuun turhankin kipakka 😊 Ei ole ollenkaan tarkoitukseni pahoittaa kenenkään mieltä, mutta ei sellainen kaiken hiljaa hyväksyvä nyökyttelykään ole itselle ominaista.

Ja eihän tietenkään tarkoita, että heti on täysin lopetettava kaikki matkustaminen. Jos on aiemmin lentänyt joka vuosi Thaimaaseen, ehkä tänä vuonna voi valita jonkin Euroopassa sijaitsevan kohteen. Tai jos on viime vuonna lentänyt 6 kertaa, voi ajatella, että tänä vuonna lentäisikin vain kerran. Isoja askeleita ne on pienetkin askeleet.

Tässä vielä mielenkiintoista luettavaa:
Saattaisit myös pitää

2 kommenttia

 1. Törmäsin blogiisi sattumalta ja täytyypä pistää lukulistalle! :)

  Itse en ole lentänyt ikinä, enkä ole edes Suomen rajojen ulkopuolella ollut (ellei lasketa työkeikkaa 23h Ruotsin risteilyä). En myöskään koe tarvetta lähteä minnekään varsinkaan lentämällä, enkä kyllä laivallakaan. Olen pohtinut monesti tuota ihmisen lomailemisen tarvetta. Mistä se tarve tulee? Joskus olen kuullut sanottavan, että jokaisen ihmisen täytyy nähdä muutakin elämää kuin tämän meidän onnelan elämää, että ymmärtää miten hyvin asiat meillä on ja tietää millaista muualla on. Mutta miksi se vaatii matkustamista? Kärkkäästi ajatellen, mielestäni uutiset ja Google kertoo jo aika hyvin nykyään, mitä meno muualla on. Toisaalta olen kuullut sitäkin, että "minä inhoan Suomea/Suomen talvea jne jne". Mielestäni silloin kannattaisi tosissaan jo miettiä kokonaan pois muuttamista, kuin että ravaisi eessun taas etelän lämpöön.

  Minulla sitä matkustamisen ei ole ikinä ollut, ainakaan noin Thaimaan tai Espanjan matkoja silmällä pitäen. Kyllähän sitä tulee autolla ajettua kaikki kotimaan reissut (asun maalla, joskin kaupungin kupeessa, mutta julkinen ei kulje sopivalla tavalla esim. töitä ja kouluani ajatellen) ja Lappiin veri vetää vähintään joka toinen vuosi, että en tiedä olenko sitten yhtään sen ekologisempi vaikken lentokoneella lentelekään :D Olenkin miettinyt, miten saisin oman autoilun vähentymään, mutta ei se useasti ehdotettu "muuta kaupunkiin" ole sekään ratkaisu.

  Vaikeita, mutta tärkeitä asioita kuitenkin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos ihanasta kommentistasi! :)
   Olen niin samaa mieltä, että sivistääkseen itseään ei ole pakko lentää maapallon toiselle puolelle. Hyvin autenttista tietoa sieltä voi saada muutakin reittiä, itse olen saanut niin paljon e-mail kirjekavereilta!! :)
   Tosi mielenkiintoista on kyllä pohtia sitä, mistä tarve ulkomaan matkoille oikein tulee. Mielestäni on upeaa löytää lähimatkailu kohteita, joissa voi ekologisemmin löytää sen "lomafiiliksen" :)
   Ja on autoilu kyllä paaaljon ekologisempaa kuule kuin lentäminen :) Ylipäänsä, jos matkustaa maan päällä (junat, bussit.. ) niin tekee jo suuren ekoteon! :) Etenkin jos arjessa hieman vähentää autoilua, ja reissaa hitusen harvemmin. Mutta oi Lappi! Siellä on jo nähtävää niin paljon koko ihmiselämälle, eikä sekään edes riitä <3

   Poista